Low carb ludilo zahvatilo je sve. Za neupućene, u pitanju je popularna dijeta gde su ugljeni hidrati znatno ograničeni (postoje manje i više restriktivne verzije, obično oko 20% kalorija), u korist proteina i masti iz kojih treba da se crpi potrebna energija odnosno kalorije. Generalno govoreći, to je režim ishrane u gde je prisutno dosta životinjskih proizvoda (meso, jaja, punomasni mlečni proizvodi), orašastih plodova, semenja i povrća, a vrlo malo (ili nikako) žitarica, mahunarki i voća koje obično sadrže dosta ugljenih hidrata. Postoji više varijanti (Atkinsova dijeta, paleo dijeta i dr.), dok nam zagovornici low carb-a govore da je ovakav režim ishrane nešto najbolje što čovek sebi može priuštiti - pominje se veći nivo energije, gubitak viška kilograma i poboljšanje opšteg fizičkog i mentalnog stanja. Ovo na prvi pogled zvuči odlično, ali koliko je zapravo to tačno?
Kako neko ko je koristio low carb ishranu i dosta se informisao o nutricionizmu, reći su svoje mišljenje - low carb je samo još jedna trendy ili kako to Amerikanci zovu fad dijeta. Iako u zagovaranju low carb-a neosporno ima naučnih činjenica, dosta često stvari znaju da odu na nivo spekulacija, pseudonauke i sumnjivih tvrdnji. Nekad i ispod granice dobrog ukusa (ili razuma). Dobar primer za ovo je paleo dijeta koja definitivno zaslužuje poseban tekst na mom blogu.
Da se osvrnemo prvo na racionalne razloge zašto NE TREBA koristiti low carb. Prvo kada čovek razmisli malo o tome, odmah odbojno deluje činjenica da se u low carb dijeti treba odreći mnogih stvari koje volite da jedete - proizvodi od žitarica, brašna i testa, kolači, hleb, peciva, mnoga voća i sl. Kolači i peciva nisu loše stvari ukoliko ne preterujete. Isto važi i za bilo koji drugi tip hrane - nije zdravo pojesti ni gomilu mesa uostalom. Umerenost u svemu, rekoše u antici. Zašto bi neko ostavljao stvari koje voli i nametao sebi nešto drugo što ne voli? To je iscrpljujuće za mentalno zdravlje koje povezano pogađa i ono fizičko, i kosi se sa zdravim razumom koga se trudimo da sprovodimo na ovom blogu. Drugo, ne verujem ni u jedan vid ishrane koji te tera da nešto izbaciš iz iste. To je ograničenost i isključivost, nešto što i nije stil života nego dijeta iliti režim ishrane i stoga ima kratkoročni efekat. Treće, niko me neće ubediti da su žitarice i ugljeni hidrati nešto nepoželjno za mene jer ja volim da ih jedem - da, volim hleb, špagete, couscous, palentu, kukuruz, pirinač, ovsenu kašu i drugare. Možda ima veze sa tim i činjenica da su ugljeni hidrati (a ne masti) primarni izvor energije svakog živog bića i da mozak ne može da funkcioniše bez istih. Slušajte uvek svoje telo, pa tek onda sve ostale.
Loše strane low carb dijete
- low carb dijeta je skupa za održavanje - podrazumeva znatnu količinu mesa u ishrani, egzotične namirnice, uz skupe stvari kao što su zaslađivač stevija (umesto šećera), psyllium i sl. za pripremu low carb jela. Često se preporučuju i organske varijante koje su uvek skuplje.
- low carb dijeta je teška za održavanje - čim iz ishrane odstranite znatan deo ugljenih hidrata, dobićete osećaj tromosti i utučenosti (kada se telo malo navikne na ovaj tip ishrane to nije toliko izraženo, ali je itekako prisutno i može vam potencijalno smetati prilikom dnevnih aktivnosti)
- nedostatak ugljenih hidrata će vam smanjiti mogućnosti za intenzivne fizičke aktivnosti - bilo koji vid kardio ili HIT treninga. Moje iskustvo - pokazuje da mogu trpeti i aktivnosti tipa šetnje, teretane i sl.
- eliminisanjem određene vrste hrane postoji mogućnost da sebe uskratite i za neki važan mikronutrijent (vitamini, minerali), i morate dodatno voditi računa kako bi ih nadoknadili iz drugih izvora što predstavlja dodatno opterećenje. Moje iskustvo - kada sam ograničio unos ugljenih hidrata imao sam prilično neprijatne glavobolje (što je jedan od tipičnih simptoma low carba) sa kojima nikad ranije nisam imao problema. Šta je bilo u pitanju nisam siguran, ali zanimljivo je da su glavobolje nestale kada sam sa low carba prešao na normalnu, izbalansiranu ishranu.
- diskutabilno je kako velike količine proteina i masti u low carb dijeti utiču na zdravlje na duže staze. Interesantan podatak - u tzv. "plavim zonama" na Zemlji gde žive najdugovečniji ljudi, uglavnom se konzumira biljna hrana uz dosta manje količine masti, proteina i životinjskih proizvoda (čisto da napomenem da nisam vegan niti vegetarijanac, ali nekako tera na razmišljanje zar ne?)
Dobre strane low carb dijete
- low carb je dobar ako hoćete da smršate u relativnom kratkom vremenskom periodu. Popularan je izbor i u bodybuildingu pred takmičenje kada se radi tzv. cutting faza u kojoj čovek teži da izgleda što izdefinisanije. Međutim, održavati low carb na duže staze predstavlja pravo mučenje (been there, done that). Valja napomenuti da ugljeni hidrati takođe u našem telu vezuju vodu. Kada se ograniče, gubimo jedan deo tečnosti i čovek onda tako izgleda mršavije - to se brzo vraća na pređašnje stanje čim se ugljeni hidrati opet unesu u bilo kojoj opipljivoj količini.
- ukoliko imate zdravstvenih problema ili ste preterano gojazni (npr. dijabetičar ste pa loše tolerišete ugljene hidrate i imate problema sa insulinom)
Zašto low carb deluje?
Da, od low carba se definitivno veoma brzo može smršati. Razlog je jednostavan - kada se iz ishrane ukloni znatan deo kalorija u vidu ugljenih hidrata, ostaje solidan kalorijski deficit i naravno rezultat je gubitak masnih naslaga. Međutim, isto se može postići sa kojom god hranom želite, sve dok postoji manjak kalorija.
Ljudi koji se kunu u low carb obično u njega uskaču posle veoma nezdravog načina života i ishrane. Sasvim je logično da će se osloboditi viška kilograma i poboljšati svoje zdravlje, kada pređu na ishranu sa dosta pravih namirnica uz prisutan deficit kalorija. Dakle, low carb nije ništa preterano specijalno već samo još jedna dijeta gde je određen tip hrane ograničen. Nije toliko bitno šta se jede i kada se jede, već KOLIKO se jede. Još jednom magična reč - kalorije!
P.S. Ko god tvrdi drugačije u vezi low carba, on kako Amerikanci kažu have a agenda iliti interes u svemu, naravno finansijski- razlog je prodaja saveta, knjiga, programa, posećenost sajtu ili Facebook stranici itd.
Piramida low carb ishrane
Izvor: http://smg.photobucket.com/user/essnce629/media/lowcarb_zpsc1956ffd.jpg.html
Da se osvrnemo prvo na racionalne razloge zašto NE TREBA koristiti low carb. Prvo kada čovek razmisli malo o tome, odmah odbojno deluje činjenica da se u low carb dijeti treba odreći mnogih stvari koje volite da jedete - proizvodi od žitarica, brašna i testa, kolači, hleb, peciva, mnoga voća i sl. Kolači i peciva nisu loše stvari ukoliko ne preterujete. Isto važi i za bilo koji drugi tip hrane - nije zdravo pojesti ni gomilu mesa uostalom. Umerenost u svemu, rekoše u antici. Zašto bi neko ostavljao stvari koje voli i nametao sebi nešto drugo što ne voli? To je iscrpljujuće za mentalno zdravlje koje povezano pogađa i ono fizičko, i kosi se sa zdravim razumom koga se trudimo da sprovodimo na ovom blogu. Drugo, ne verujem ni u jedan vid ishrane koji te tera da nešto izbaciš iz iste. To je ograničenost i isključivost, nešto što i nije stil života nego dijeta iliti režim ishrane i stoga ima kratkoročni efekat. Treće, niko me neće ubediti da su žitarice i ugljeni hidrati nešto nepoželjno za mene jer ja volim da ih jedem - da, volim hleb, špagete, couscous, palentu, kukuruz, pirinač, ovsenu kašu i drugare. Možda ima veze sa tim i činjenica da su ugljeni hidrati (a ne masti) primarni izvor energije svakog živog bića i da mozak ne može da funkcioniše bez istih. Slušajte uvek svoje telo, pa tek onda sve ostale.
Žitarice su milenijumima bile osnovna hrana čoveka
Izvor: http://i.huffpost.com/gen/1202143/images/o-GRAINS-facebook.jpg
Izvor: http://i.huffpost.com/gen/1202143/images/o-GRAINS-facebook.jpg
Da vidimo koje su prednosti i mane low carb dijete i šta ona zapravo donosi:
Loše strane low carb dijete
- low carb dijeta je skupa za održavanje - podrazumeva znatnu količinu mesa u ishrani, egzotične namirnice, uz skupe stvari kao što su zaslađivač stevija (umesto šećera), psyllium i sl. za pripremu low carb jela. Često se preporučuju i organske varijante koje su uvek skuplje.
- low carb dijeta je teška za održavanje - čim iz ishrane odstranite znatan deo ugljenih hidrata, dobićete osećaj tromosti i utučenosti (kada se telo malo navikne na ovaj tip ishrane to nije toliko izraženo, ali je itekako prisutno i može vam potencijalno smetati prilikom dnevnih aktivnosti)
- nedostatak ugljenih hidrata će vam smanjiti mogućnosti za intenzivne fizičke aktivnosti - bilo koji vid kardio ili HIT treninga. Moje iskustvo - pokazuje da mogu trpeti i aktivnosti tipa šetnje, teretane i sl.
Probajte da istrčite 5x100m sprintove sa max intenzitetom na low carb ishrani pa mi recite kako ste prošli!
Izvor: http://woman.thenest.com/DM-Resize/photos.demandstudios.com/getty/article/129/42/78633525.jpg?w=600&h=600&keep_ratio=1
- eliminisanjem određene vrste hrane postoji mogućnost da sebe uskratite i za neki važan mikronutrijent (vitamini, minerali), i morate dodatno voditi računa kako bi ih nadoknadili iz drugih izvora što predstavlja dodatno opterećenje. Moje iskustvo - kada sam ograničio unos ugljenih hidrata imao sam prilično neprijatne glavobolje (što je jedan od tipičnih simptoma low carba) sa kojima nikad ranije nisam imao problema. Šta je bilo u pitanju nisam siguran, ali zanimljivo je da su glavobolje nestale kada sam sa low carba prešao na normalnu, izbalansiranu ishranu.
- diskutabilno je kako velike količine proteina i masti u low carb dijeti utiču na zdravlje na duže staze. Interesantan podatak - u tzv. "plavim zonama" na Zemlji gde žive najdugovečniji ljudi, uglavnom se konzumira biljna hrana uz dosta manje količine masti, proteina i životinjskih proizvoda (čisto da napomenem da nisam vegan niti vegetarijanac, ali nekako tera na razmišljanje zar ne?)
Dobre strane low carb dijete
- low carb je dobar ako hoćete da smršate u relativnom kratkom vremenskom periodu. Popularan je izbor i u bodybuildingu pred takmičenje kada se radi tzv. cutting faza u kojoj čovek teži da izgleda što izdefinisanije. Međutim, održavati low carb na duže staze predstavlja pravo mučenje (been there, done that). Valja napomenuti da ugljeni hidrati takođe u našem telu vezuju vodu. Kada se ograniče, gubimo jedan deo tečnosti i čovek onda tako izgleda mršavije - to se brzo vraća na pređašnje stanje čim se ugljeni hidrati opet unesu u bilo kojoj opipljivoj količini.
- ukoliko imate zdravstvenih problema ili ste preterano gojazni (npr. dijabetičar ste pa loše tolerišete ugljene hidrate i imate problema sa insulinom)
Ako hoćete da brzo regulište kilažu pred odlazak na more low carb može biti dobar izbor
Izvor: http://media2.s-nbcnews.com/j/MSNBC/Components/Photo/_new/g-hlt-081222-extra-skin-2p.grid-6x2.jpg
Zašto low carb deluje?
Da, od low carba se definitivno veoma brzo može smršati. Razlog je jednostavan - kada se iz ishrane ukloni znatan deo kalorija u vidu ugljenih hidrata, ostaje solidan kalorijski deficit i naravno rezultat je gubitak masnih naslaga. Međutim, isto se može postići sa kojom god hranom želite, sve dok postoji manjak kalorija.
Veličina porcija u kantinama i menzama je veoma dobar pokazatelj koliko treba da jedete a da se ne ugojite bez odricanja određenog tipa hrane!
Izvor: https://rureybowmant.files.wordpress.com/2011/09/food.jpg
Ljudi koji se kunu u low carb obično u njega uskaču posle veoma nezdravog načina života i ishrane. Sasvim je logično da će se osloboditi viška kilograma i poboljšati svoje zdravlje, kada pređu na ishranu sa dosta pravih namirnica uz prisutan deficit kalorija. Dakle, low carb nije ništa preterano specijalno već samo još jedna dijeta gde je određen tip hrane ograničen. Nije toliko bitno šta se jede i kada se jede, već KOLIKO se jede. Još jednom magična reč - kalorije!
P.S. Ko god tvrdi drugačije u vezi low carba, on kako Amerikanci kažu have a agenda iliti interes u svemu, naravno finansijski- razlog je prodaja saveta, knjiga, programa, posećenost sajtu ili Facebook stranici itd.
No comments:
Post a Comment