Svaka hrana se sastoji iz
makronutrijenata i mikronutrijenata koji su neophodni za pravilan rad našeg organizma. Markonutrijenti su ugljeni
hidrati (šećeri), proteini i masti, a mikronutrijenti su vitamini i
minerali (gvožđe, magnezijum, kalcijum, fosfor i sl.).
Ja posle ove priče biram ovo sa leve strane....izbor je vaš
Izvori:
http://nutritiondata.self.com/
http://www.exrx.net/Nutrition.html
Pitate se gde su ovde loši a gde dobri
momci? Loši momci su makronutrijenti iz hrane koju je čovek
industrijski proizveo i obradio, dok su dobri momci makronutrijenti
iz hrane koja se nalazi u svom izvornom obliku. Primer modifikovane,
industrijske hrane bi bila npr. Milka čokolada, dok bi namirnice u svom izvornom obliku bili orasi pomešani sa suvim
grožđem. Na
čelu grupe loših momaka makronutrijenata
nalaze se rafinisani šećeri i masti kojima obiluje većina
nezdravih namirnica
iz prodavnica.
Zašto su rafinisani šećeri
i masti loši? Krenimo od rafinisanog šećera koji se najčešće
sreće, belog šećera ili saharoze koji spada u grupu prostih
šećera zajedno sa glukozom (grožđani
šećer), fruktozom (voćni
šećer) i laktozom i
galaktozom (mlečni
šećeri).
Rafinisani prosti šećeri se
prilikom unosa u organizam
brzo apsorbuju, i
naglo povećavaju lučenje hormona insulina koji je odgovoran za
transport šećera ka ćelijama koje ga koriste kao energiju. Sve
ovo je suprotno od složenih
šećera
poput skroba – oni se
u telu sporije
apsorbuju i
u blagim koracima povećavaju lučenje insulina.
Kada jedete rafinisani prost šećer, lučenje insulina doživljava nagli skok, a efekat koji se
proizvodi je pojačana
želja za jelom
koji vas tera da opet jedete šećer iznova i iznova poput
začaranog kruga. Sigurno
ste slično doživeli pijući Koka kolu koja u sebi ima gomilu
šećera. Rezultat je hrpa
praznih kalorija koje će vaš organizam vremenom uskladišiti kao
mast, a ovaj proces je povezan i
sa povećanjem
triglicerida i „lošeg“ holesterola u krvi - glavni uzročnici srčanih oboljenja i određenih tipova
dijabetesa kao i čitavog niza
drugih zdravstvenih problema.
Recite NE belom šećeru!
Loš momak broj 2 je rafinisana mast. U prodavnicama se najčešće sreće u
obliku suncokretovog rafinisanog ulja (zejtin) i margarina.
Rafinisane masti su obrađene procesom hidrogenizacije koja ih čini
stabilnim ili tečnim na sobnoj temperaturi (prirodne masnoće menjaju svoje stanje u tečno ili čvrsto u zavisnosti od temperature) čime se produžava i
rok trajanja masti.
Hidrogenizacija čini masti
teže svarljivim za organizam, da se lako skladište kao masne naslage, i
u procesu oslobađa štetne transmasti koje nepovoljno deluju na
organizam (povezuju se sa povećanjem "lošeg" holesterola u krvi).
Nadam se da sada postaje malo jasnije zašto proste, rafinisane šećere i rafinisane masti treba izbegavati u ishrani koliko god je moguće. Naravno, to ne znači da ne treba uopšte da jedete šećere ili masti - bilo
koja mast ili šećer iz prirodnih namirnica ne samo da je zdrava,
već je i poželjna u ishrani i neophodna za pravilno funkcionisanje
vašeg organizma. Slično
skrobu, prosti šećeri se iz prirodnih namirnica sporije
apsorbuju i ne „prolete“ samo
kroz telo. Voće je bogato prirodnim prostim šećerima (glukoza i fruktoza), dok su žitarice i pojedini tipovi krtolastog povrća poput krompira dobri izvori skroba (složeni šećer). U prirodno
„masnu“ hranu
spadaju punomasni mlečni proizvodi, maslac, svinjska mast, meso, riba, jaja,
orašasti plodovi i hladno ceđena nerafinisana ulja.
Rafinisano ulje i margarin su takođe jedno veliko NE!
Bilo
da je mast ili šećer prirodna ili ne, ne treba preterivati sa
unosom istih – sav višak i zdravih i nezdravih kalorija i makronutrijenata se u našem telu skladišti kao
salo. Više priče o tome šta su kalorije, i kakva je uloga proteina u
metabolizmu našeg organizma biće u nekom sledećih tekstova.
Čitamo se!
Izvori:
http://nutritiondata.self.com/
http://www.exrx.net/Nutrition.html
No comments:
Post a Comment