Ne kaže se bez razloga „Ono si što
jedeš“ tako da će prvi post na ovom blogu biti o ishrani. Činjenica je da se ljudi danas mahom veoma loše i nekvalitetno hrane – modernizacija, brzi stil
života i nedostatak vremena naterao je ljude da se sve više okreću
zapakovanoj, polugotovoj ili gotovoj industrijskoj hrani.
Koliko vas je zapravo ikada pogledalo
etiketu sa sastojcima bilo kog proizvoda koji je kupljen u
prodavnici? Kada bi odvojili malo vremena da
pročitate hranljive vrednosti namirnica koje svakodnevno kupujete imali bi o čemu da razmišljate – velike količine rafinisanog šećera, masti
i ogroman broj kalorija složen u mala pakovanja, i industrijski dodaci u vidu aditiva i *emulgatora koji zajedno
u koktelu ne utiču baš blagotvorno na zdravlje. Uzmite za primer kutiju
„Plazma“ keksa i pogledajte poleđinu da bi stekli predstavu o čemu pričamo.
Evo kako da za početak uradite
jednostavne promene u svom jelovniku koje će vas povesti putem
zdrave ishrane.
Potrebno je izbegavati ili svesti na razumnu meru sledeće tipove namirnica:
- konditorski („iz kesice“) proizvodi (slatkiši i slane grickalice)
- suhomesnati proizvodi i ostale industrijske prerađevine od mesa (parizeri, čajne kobasice, paštete, mesni naresci i sl.)
- senf, kečap i majonez, supe iz kesice i gotova jela iz konzervi
- gazirani i negazirani sokovi
- beli hleb, peciva i proizvodi od belog brašna
- rafinisane masti (zejtin, margarin i ostale rafinisane masnoće)
- beli šećer
Svoju ishranu treba da bazirate na
sledećim namirnicama
- sveže, neprerađeno meso, džigerice i iznutrice, pljeskavice, ćevapi, kobasice i ostali proizvodi od pravog mlevenog mesa
- jaja
- riba, riba iz konzerve
- voće i povrće (smrznuto, suvo i voće iz konzerve, smrznuto povrće i iz konzerve), orašasti plodovi i semenje (bundeva, suncokret...)
- mleko i svi mlečni proizvodi (izuzev kupovnih voćnih jogurta)
- integralni hleb i peciva od celog pšeničnog brašna ili integralne žitarice, pirinač i testenine
- prirodne masnoće (svinjska mast, maslac, hladno ceđena biljna ulja)
- med ili neki drugi prirodni zaslađivač (ječmeni slad, javorov sirup, stevia)
Kažu da putovanje od hiljadu
kilometara počinje jednim korakom, a ovim jednostavnim izmenama stvarate dobru osnovu za dalje putovanje - vremenom, primetićete uočljivu razliku u fizičkom izgledu, raspoloženju, energiji i mnogo bolje ćete se
osećati.
U sledećem tekstu ćemo se sa više
detalja baviti zdravim i nezdravim namirnicama – šta sadrže namirnice, koji su zdravi/loši
šećeri i masnoće, šta su mikro i makro nutrijenti koji su potrebni našem
organizmu za pravilno funkcionisanje.
* emulgator omogućava da se neka namirnica "učvrsne" na sobnoj temperaturi (npr. čokolada)
Najčešće se koristi sojin lecitin koga ima praktično u svim konditorskim proizvodima (čitajte nalepnice kako bi znali šta kupujete!)
* emulgator omogućava da se neka namirnica "učvrsne" na sobnoj temperaturi (npr. čokolada)
Najčešće se koristi sojin lecitin koga ima praktično u svim konditorskim proizvodima (čitajte nalepnice kako bi znali šta kupujete!)
No comments:
Post a Comment