Saturday, June 14, 2014

Kako se hraniti zdravo

Ne kaže se bez razloga „Ono si što jedeš“ tako da će prvi post na ovom blogu biti o ishrani. Činjenica je da se ljudi danas mahom veoma loše i nekvalitetno hrane – modernizacija, brzi stil života i nedostatak vremena naterao je ljude da se sve više okreću zapakovanoj, polugotovoj ili gotovoj industrijskoj hrani.
Koliko vas je zapravo ikada pogledalo etiketu sa sastojcima bilo kog proizvoda koji je kupljen u prodavnici? Kada bi odvojili malo vremena da pročitate hranljive vrednosti namirnica koje svakodnevno kupujete imali bi o čemu da razmišljate – velike količine rafinisanog šećera, masti i ogroman broj kalorija složen u mala pakovanja, i industrijski dodaci u vidu aditiva i *emulgatora koji zajedno u koktelu ne utiču baš blagotvorno na zdravlje. Uzmite za primer kutiju „Plazma“ keksa i pogledajte poleđinu da bi stekli predstavu o čemu pričamo.
Evo kako da za početak uradite jednostavne promene u svom jelovniku koje će vas povesti putem zdrave ishrane. 

Potrebno je izbegavati ili svesti na razumnu meru sledeće tipove namirnica:
  • konditorski („iz kesice“) proizvodi (slatkiši i slane grickalice)
  • suhomesnati proizvodi i ostale industrijske prerađevine od mesa (parizeri, čajne kobasice, paštete, mesni naresci i sl.)
  • senf, kečap i majonez, supe iz kesice i gotova jela iz konzervi
  • gazirani i negazirani sokovi
  • beli hleb, peciva i proizvodi od belog brašna
  • rafinisane masti (zejtin, margarin i ostale rafinisane masnoće)
  • beli šećer

Svoju ishranu treba da bazirate na sledećim namirnicama
  • sveže, neprerađeno meso, džigerice i iznutrice, pljeskavice, ćevapi, kobasice i ostali proizvodi od pravog mlevenog mesa
  • jaja
  • riba, riba iz konzerve
  • voće i povrće (smrznuto, suvo i voće iz konzerve, smrznuto povrće i iz konzerve), orašasti plodovi i semenje (bundeva, suncokret...)
  • mleko i svi mlečni proizvodi (izuzev kupovnih voćnih jogurta)
  • integralni hleb i peciva od celog pšeničnog brašna ili integralne žitarice, pirinač i testenine
  • prirodne masnoće (svinjska mast, maslac, hladno ceđena biljna ulja)
  • med ili neki drugi prirodni zaslađivač (ječmeni slad, javorov sirup, stevia)


Kažu da putovanje od hiljadu kilometara počinje jednim korakom, a ovim jednostavnim izmenama stvarate dobru osnovu za dalje putovanje - vremenom, primetićete uočljivu razliku u fizičkom izgledu, raspoloženju, energiji i mnogo bolje ćete se osećati.

U sledećem tekstu ćemo se sa više detalja baviti zdravim i nezdravim namirnicama – šta sadrže namirnice, koji su zdravi/loši šećeri i masnoće, šta su mikro i makro nutrijenti koji su potrebni našem organizmu za pravilno funkcionisanje.

* emulgator omogućava da se neka namirnica "učvrsne" na sobnoj temperaturi (npr. čokolada)
Najčešće se koristi sojin lecitin koga ima praktično u svim konditorskim proizvodima (čitajte nalepnice kako bi znali šta kupujete!)

No comments:

Post a Comment