Sunday, June 21, 2015

Najbolji recept za ovsene pahuljice

Kada sam pre mnogo godina došao prvi put u kontakt sa ovsenim pahuljicama, nisam bio preterano oduševljen. Jeo sam ih tako što sam ih jednostavno prelio mlekom, a ponekad bi dodao i suvo grožđe. Isto sam "pripremao" i gotov musli iz prodavnice - ukus otužan, pahuljice previše tvrde, osećaj otprilike kao da jedeš seno. Posle puno eksperimentisanja, došao sam do recepta koji meni najviše odgovara. Pošto pretpostavljam da dosta ljudi sprema ovsene kao ja sa početka ove priče, verujem da su mnogi odustali od ove jednostavne, zdrave (a i ukusne) hrane koja je prava stvar za dobar početak dana - ovsene pahuljice imaju gomilu dobrih ugljenih hidrata i dijetalnih vlakana, i odličan su izvor fosfora i magnezijuma.

Moj recept će vas možda naterati da ovsenim date drugu šansu.

Priprema:


1. Odmerite otprilike 80g ovsenih pahuljica (dovoljno za jednu dobru porciju)

2. Stavite rukohvat suvih brusnica (može i suvo grožđe ili neko drugo sušeno voće po izboru)

3. Dodajte jednu čašu mleka i stavite sve u šerpu

4. Stavite na na najjaču vatru i mešajte sve dok ne proključa, onda smanjite vatru i mešajte sve dok ne postane kremasto (ja više volim kada je smesa malo ređa, pa ako bude previše gusto sipajte slobodno još malo mleka)
5. Obično stavljam i jednu kašiku pšeničnih klica (nije neophodno)
6. Na kraju dodati kašiku-dve mlevenih oraha i sve promešati (umesto oraha možete koristiti seckani badem, lešnik i sl.)
7. Posuti malo cimeta po vrhu i ovsene pahuljice su spremne

Vreme pripreme je oko 10min tako da izgovora nema. Za još bolji ukus možete na kraju dodati i malo meda ili par kockica crne čokolade koje će se rastopiti od toplote i napraviti lep preliv na vrhu.

Prijatno!2 comments: