Tuesday, August 26, 2014

Ishrana antičkih gladijatora

Prvo što mi padne na pamet kada neko kaže gladijator je popularna serija "Spartacus", i impresivan fizički izgled glumaca koji su pokušali da nam dočaraju kako je izgledao život ovih čuvenih robova. Neko bi pomislio da je dijeta gladijatora obilovala životinjskim proteinima s obzirom na krakter same profesije i muskularni izgled, ali sada sledi potpuno iznenađenje - ishrana gladijatora je bila mahom vegetarijanska (što ne znači da u njoj nije bilo namirnica životinjskog porekla), i gro te ishrane su činili ugljeni hidrati (što opet ima smisla jer ugljeni hidrati predstavljaju najbolji energetski izvor za naše telo pogotovu ako je u pitanju intenzivna fizička aktivnost).
Podatke o obrocima gladijatora imamo i u antičkim izvorima, a nova svetlost na celu tematiku je otkriće gladijatorske grobnice u blizini antičkog grada Efesa (današnja Turska). Analizom kostiju je ustanovljeno da su gladijatori uglavnom imali vegetarijansku ishranu (količine cinka u kostima su karakteristične za ljude koji konzumiraju uglavnom biljnu hranu).
Izvori nam govore da se gladijatorski meni sastojao od ječmene kaše, pasulja i povrća. Latinski naziv za gladijatore bio je i hordearii što bukvalno znači "ječmeni čovek" i pokazuje da je ovaj obrok bio bitna stavka u njihovom životu.



Omiljeni obrok gladijatora*

Ishrana prilično siromašna kvalitetnim proteinima? Ne baš toliko - pasulj je prilično kvalitetan izvor proteina (jedan tanjir istog ima otprilike 15g proteina, pa i više), dok jedna porcija kuvanog ječma ima oko 6-7g proteina**. Sećate li se priče o proteinima i kombinovanju biljnih proteina kako bi se obezbedile sve potrebne amino kiseline? Kombinacija kuvanog ječma i pasulja je odlična i obezbeđuje oko 22g kvalitenog proteina pored gomile ugljenih hidrata. Ako su porcije bile veće i ako je pored toga u hrani gladijatora i bilo nekih namirnica životinjskog porekla i povrća, tokom dana se lako dolazilo do 100g proteina što je sasvim dovoljno za intenzivne fizičke aktivnosti.

Junaci serije Spartacus su izgledali ovako




A pravi gladijatori ovako




Iskreno - i nema neke preterane razlike.
Čitamo se!

P.S. Zanimljivosti - u seriji "Spartacus" se u više navrata mogu videti scene obeda gladijatora gde se i pojavljuje jelo slično ovome sa slike.

Usled pretežno vegetarijanske ishrane gladijatori su imali deficit kalcijuma što su nadoknađivali smešom pravljenom od pepela drveta ili kostiju

* Na slici se nalazi mešavina ječma i pasulja u obliku čorbe/kaše, a sadrži i nešto pirinča - http://yummychinese.wordpress.com/2013/05/05/summer-is-coming/
** Količina ječma sa nutritiondata je 157g (jedna šolja) ali porcija u punom tanjiru može biti i skoro duplo veća


Izvori:


Disclaimer: Nisam vegetarijanac i ne podržavam takav stil života - jednostavno tematika mi je vrlo zanimljiva, jer cela ova priča predstavlja prilično odskakanje od zvaničnih nutricionističkih smernica i nekih ustaljenih mišljenja kada je u pitanju ishrana i fizičke aktivnosti.

No comments:

Post a Comment