Saturday, November 1, 2014

Paprika - vitaminski šampion

Sveža ili pečena, u salati ili kao dodatak jelu - mnogi od nas vole papriku. Ono što nije toliko poznato je da je sveža* paprika veoma bogat izvor C vitamina.
Crvena i žuta paprika prednjače u tome - crvena ima čak 190mg C vitamina na 100g, dok zelena ima oko 90mg. Poređenja radi, jedna prosečna pomoranadža ili kivi (koji se smatraju za voće koje je bogato C vitaminom) imaju oko 70mg. Pored C vitamina, paprika je dobar izvor K, E i B6 vitamina, kalijuma i dijetalnih vlakana.

Crvena paprika - prirodni vitaminski koktel

Izvor: http://media.mnn.com/sites/default/files/red%20peppers%20large_0.jpg


Preporučena količina C vitamina je oko 90mg za odrasle ljude. U jednoj crvenoj paprici (ili dve pomoranžde i kivija) imate sve što vam je potrebno za ceo dan. Par paprika u salati uz pokoju pomorandžu dnevno npr. daje preko 300mg C vitamina, što je više nego dovoljno i nalazi se daleko iznad od minimalne preporučene doze. Suplementi u vidu tableta nisu potrebni čak i ako su potrebe povećane - dovoljna je pametna kombinacija svežih namirnica.
Zaključak - treba jesti što više svežeg voća i povrća, pogotovu kada je sezona prehlada odmah iza ćoška. Paprike još uvek ima na pijacama - iskoristite priliku da dodatno obogatite svoj jelovnik zdravom hranom, ako već niste.
Čitamo se!

Salata od paradajza i paprike sa maslinovim uljem - odlično ide uz zdravi doručak (jaja sa slaninom, integralni hleb, jogurt sa samlevenim lanenim semenom)

* C vitamin je termorazgradljiv odnosno deo vitamina se uništava kuvanjem

Izvori:





No comments:

Post a Comment