Tuesday, June 30, 2015

Koje namirnice koristim za spremanje hrane?

Prilikom pripreme hrane, trudim se da mi većina kalorija dolazi iz pravih namirnica. Povremenom jedem i rafinisanu hranu i junk food. Preterano čista ishrana (ako tako nešto uopšte postoji) može biti mač sa dve oštrice. Čovek kao živo biće je tokom miliona godina evoluirao u veoma efikasnu mašinu za preživljavanje. To se moglo jedino desiti u stalnom kontaktu sa mikroorganizmima i potencijalno opasnim hemijskim jedinjenjima iz okruženja. Naše telo se tako adaptiralo na opasnosti iz okoline i hrane, i to je evolutivni, prirodni proces koji i dalje traje. Zato jedite "lošu" hranu u umerenim količinama! Ako uskratite sebe za "loše" stvari, vaš organizam će postati slabiji u borbi sa opasnostima iz okoline - iz istog razloga duvanski dim dosta više šteti pasivnim pušačima nego onima što puše. To je ta jednostavna stvar koju nećete čuti od fitness i nutricionističkih "gurua", i koji su očigledno zamislili da čovek treba da živi u sterilnom okruženju gde je sve čisto.


Naš predak je bio veoma žilav, i adaptirao se na raznorazne nedaće - da je drugačije, ljudi bi odavno nestali kao vrsta
Izvor: http://brophyworld.com

Koje namirnice koristim? Da krenemo prvo od ugljenih hidrata

Ugljeni hidrati - hleb (uglavnom koristim domaći polubeli hleb koga sam pravim i povremeno kupovni beli hleb), ovsene pahuljice, kuvani kukuruz, pasulj, sočivo, pirinač (na ravne časti beli i integralni), projara, testenine od belog brašna (špageti, makaroni), pčenični griz i palenta (kukurzni griz), voće (skoro uvek banane i jabuke, a ostalo zavisi od sezone - pomorandže, mandarine, kivi, jabuke, jagode, maline, dinje, lubenice, kupine, kajsije, breskve, šljive, maline, kupine, povremeno ananas i nar), povrće (najviše paradajz, krastavac i paprika, onda krompir, karfiol, brokoli, šargarepa, a ostalo u zavisnosti od sezone)
Za zaslađivanje koristim med, a beli šećer mahom gledam samo u kolačima i junk food-u. Sušeno voće samo dodajem u ovsene pahuljice.


Nemojte zazirati od hleba - hleb je bio osnova čovekove ishrane od početka civilizovanog društva
Izvor: http://www.velikakuhinja.com

Proteini - pileće belo meso i svinjsko meso (junetinu jedem vrlo retko jer cena nije baš mala), tunjevina u konzervi (u salamuri), mlečni proizvodi (koristim punomasno (ili 2,8% varijante) mleko, jogurt, kefir i sir i ponekad kačkavalj), jaja, ćevapi, kobasice, pljeskavice od pravog mlevenog mesa

Masti - svinjska mast, slanina, čvarci, hladnoceđeno devičansko maslinovo ulje, hladnoceđeno kokosovo ulje, maslac, laneno seme (mleveno), ponekad kikiriki, suncokretovo i bundevino seme (pečeno i/ili, usoljeno, nikako prženo), i vrlo retko zejtin i margarin (obično u kolačima)


Ništa bez domaćih čvaraka i svinjske masti!
Izvor: http://www.ladica.net

Alkohol - alkohol pijem samo povremeno, obično za specijalne prilike tipa žurka ili rođendan, a inače u proseku par puta nedeljno, najčešće za vikend (uglavnom pijem rakiju, pelikovac i pivo, vino samo ponekad)
Sa alkoholom ne treba preterivati jer ima gomilu praznih kalorija, ali pokoja čaša s vremena na vreme vam neće škoditi.

Popijte slobodno čašu vina uz obrok!
Izvor: https://www.winecountry.com.au

Junk food - kupovne slatkiše obično jedem posle ručka ili večere, a slane kupovne grickalice, gazirane i voćne sokove skoro uopšte ne konzumiram

Mesne prerađevine - čajne, salame, paštete i sl. veoma slabo jedem


Trudite se da izbegavate, koliko god bilo lepo - gomila aditiva, konzervanasa i veštačkih boja
Maslinke mogu!
Izvor: http://www.gastronomija.info

Topli napici - kafu ne podnosim i pijem najviše zeleni i crni čaj, pa onda od kamilice i nane
Volim i topli kakao sa mlekom i malo šećera.

Kolači i pite - kada pravim pite i kolače, trudim se da u njih stavljam zdrave masti - svinjska mast, maslac, maslinovo i kokosovo ulje. Napravljeni kolači mi traju više dana jer ih uglavnom jedem posle ručka ili večere.


U saher tortu koju ja pravim ide maslac i slatka pavlaka što su sve zdrave masnoće - izbegavajte zejtin i margarin koliko god možete!
Izvor: http://tortekolaci.com

Otprilike to je lista namirnica koje koristim u pripremanju obroka. Nadam se da ćete sada i sami dobiti neke ideje prilikom spremanja kvalitetne hrane.
Pozdrav do sledećeg čitanja!


No comments:

Post a Comment